“Ik wil graag iets doen met sociale media” is een quote die veel onderzoekers wel eens in de mond nemen. Vaak eindigt dit in een lege Twitteraccount of een Facebookpagina met evenveel fans als collega’s in je vakgroep. “Iets doen met sociale media” is leuk, maar er moet over worden nagedacht. Klik op de slider voor 10 tips & tricks over social media!

1. Kwaliteit gaat boven kwantiteit

Begin klein, kies één of twee social mediakanalen en bouw deze grondig uit met kwaliteitsvolle berichten.

2. Maak een planning op

Maak in het begin van de maand of de week een planning op van wat je wilt posten, en je zal routineuzer en tijdbesparender te werk gaan. Met programma’s zoals Hootsuite kan je dit gemakkelijk inplannen.

3. Vul elke centimeter van je profiel in

Het is professioneel en vertelt meteen aan je potentiële fans/volgers wie je bent, waar je voor staat en waarom zij je moeten ‘liken’ of ‘volgen’.

4. Maak reclame voor je sociale mediakanalen

Heb je een mooie Facebookpagina of leuke Instagramaccount? Schreeuw het van de daken! Zorg ervoor dat jouw social mediakanalen op je website, e-mailhandtekening, poster, postkaarten, cursussen, … staan.

5. Bied iets extra aan op je sociale mediakanalen

Zorg er voor dat je volgers of fans een meerwaarde vinden in jouw account of pagina. Dit zijn ideale media om bijvoorbeeld op events of congressen iets weg te geven, extra info te bieden, een wedstrijd te organiseren dat enkel voor de fans toegankelijk is..

6. Plaats berichten voor je doelgroep, niet voor jezelf

Vraag niet “wat wil ik vertellen?” maar wel “wat wil mijn doelgroep weten?”.

7. Gebruik beeldmateriaal

Foto’s en video’s doen het op elk kanaal goed. Post nooit iets op Facebook zonder een beeld erbij, ook al kan je niks anders vinden dan een foto van een kat in een doos.

8. Zorg voor een persoonlijke/ professionele balans

Je bent geen robot en dat mogen de mensen weten! Social media zijn persoonlijker van aard dan andere media. Geef via deze weg een blik achter de schermen van jouw labo, vakgroep, lezingen, het leven als onderzoeker…

9. Maak vrienden

Wie in jouw vakgebied doet het goed online? En hoe doen ze dat? Houd best practices in de gaten en leer ervan! Spreek hen ook af en toe aan door een @ voor hun Twitter/ Facebook-naam te zetten.

10. Analyseer je werk

Kijk af en toe eens naar je Facebook statistieken, analyseer welke berichten het goed deden en welke niet.