De VRT start 2015 met een goed voornemen: meer vrouwelijke experts in ‘Het Journaal’ en ‘Terzake’. De openbare omroep opent daarom de zoektocht naar 15 ‘Straffe Madammen’ die naast de gekende mannelijke specialisten het woord nemen over economie, financiën & begroting, politiek, technologie & wetenschap. Met 39,11% vrouwelijke onderzoekers aan de VUB en 42% aan de EhB zijn er zeker een aantal mondige specialistes in onze eigen instellingen te vinden!

Voorbij de streefcijfers

Net als de universiteiten heeft de openbare omroep streefcijfers voor diversiteit en gender: minstens 33% van alle ‘sprekende actoren’ op het scherm, moet vrouw zijn. Volgens de VRT zelf, zitten ze al een enkele jaren boven dat cijfer: in 2013 was er 36,6% schermaanwezigheid van vrouwen. Wij zijn blij dat de VRT ambitieuzer is dan haar opgelegde quota en niet alleen streeft naar meer vrouwen op het scherm, maar ook naar meer vrouwen in de functie van expert én meer vrouwen in de ‘hardere’ thema’s zoals wetenschap en technologie.

De VUB en EhB moedigen al hun vrouwelijke onderzoekers aan om van zich te laten horen en echte onderzoekSTERREN te worden! Deel je passie voor wetenschap met het brede publiek en voeg je bij Ingrid Daubechies, Ann Dooms, Sara De Gieter, Vera Rogiers en talloze anderen en word een inspirerend voorbeeld voor jonge meisjes en vrouwen in de wetenschap!

Mediatraining

Daarom bieden de VUB en EhB al hun onderzoeksters een gerichte introductie mediatraining aan  en moedigen we je stevig aan om je in te schrijven bij de straffe madammen van de VRT op www.straffemadammen.be.

Stuur een mailtje naar sicco.wittermans@vub.ac.be (VUB) of bart.verheecke@ehb.be (EhB) voor meer info over de de mediatraining en hoe deel te nemen. Ze geven je met plezier alle verdere info!