Communicatietraining & advies

Het Expertisecentrum Wetenschapscommunicatie Brussel biedt een aantal trainingen wetenschapscommunicatie aan, gericht op onderzoekers. Ben je onderzoeker aan de VUB of EhB? Dan zijn deze trainingen bovendien gratis. Wie geen tijd heeft voor een volledige training, kan ons ook altijd vrijblijvend contacteren voor advies en persoonlijke begeleiding.

Ontdek hieronder het aanbod. Momenteel worden de trainingen georganiseerd op Campus Etterbeek en Campus Jette, maar op aanvraag zijn ook trainingen op de andere campussen van VUB en EhB mogelijk. Ben je onderzoeker aan een andere instelling, contacteer ons dan voor meer info.

Hoe schrijf je een tekst die journalisten meteen aanspreekt? Welke delen uit jouw onderzoek of nieuws zijn het aantrekkelijkst voor journalisten? In deze training leren jullie meer over het medialandschap en oefenen we op het schrijven van een persbericht.

Deze training wordt gegeven door Sicco Wittermans, Perschef van de VUB en Jozefien De Marrée, redactrice bij Wtnschp.be,  wetenschapscommunicator bij het Expertisecentrum Wetenschapscommunicatie Brussel en coördinator van het ERASMUS+ project ENtRANCE.

Een journalist heeft je opgebeld voor een interview op de radio of televisie, maar je verstijft bij de gedachte aan een microfoon of camera? Je wil graag vlot kunnen vertellen over jouw onderzoek, maar mensen staren je altijd aan alsof je Chinees spreekt? Het Expertisecentrum Wetenschapscommunicatie geeft je de nodige tips & tricks om vlot en begrijpbaar over jouw onderzoek te communiceren met journalisten en het brede publiek! In deze training staat oefenen centraal! We werken in kleine groepjes zodat iedereen zeker een paar keer geïnterviewd kan worden en minstens één keer voor de camera heeft gestaan. Deze training wordt momenteel niet gegeven maar contacteer ons in geval van interesse!

Hoe verleid je je publiek tot het lezen van jouw tekst, hoe boei je hen en hoe houd je hun aandacht vast tot op het einde? Deze schrijftraining biedt je een inleiding tot en praktische tips over het schrijven van populair-wetenschappelijke teksten met een focus op schrijven voor populair wetenschappelijke tijdschriften en opiniestukken.

Gegeven door Jozefien De Marrée, redactrice Wtnschp.be, wetenschapscommunicator bij het Expertisecentrum Wetenschapscommunicatie Brussel en coördinator van het H2020-project EnRRICH.