Robocup Junior

Bouw je eigen robot

En doe mee aan de wedstrijd

Dit is een STEM-project

Science, Technology, Engineering and Math

Robocup Junior

Een container gevuld met giftige stoffen zinkt langzaam weg in een ontoegankelijk moeras: geen denken aan om een team experts uit te sturen in deze hachelijke omstandigheden! Dan moet een robot de klus maar klaren! Het enige probleem? De robot moet nog gebouwd worden…

Een script voor een rampenfilm? Integendeel: de uitdaging van een wedstrijd! En dan nog niet zomaar een wedstrijd, maar een heus robottoernooi…  Robocup Junior is een spannende uitdaging voor jongeren van 8 tot 18 jaar, waarin ze in teamverband een eigen robot bouwen en programmeren. Hiermee nemen ze deel aan één van drie spannende disciplines!

Hoe meedoen?

Drie disciplines:

OnStage

Verloop: De discipline “OnStage” is de instapdiscipline van Robocup Junior. Vrijheid en creativiteit staan hierbij centraal: de teams creëren een voorstelling waarin hun robot het beste van zichzelf geeft. De jongeren geven de robots vorm en kiezen zelf hoe hard ze de focus leggen bij programmeren. Als jurylid zie je jongeren en hun robot robotdancen, of misschien zie je wel een heuse scene van Star Wars met R2-D2 en C-3PO passeren.

Doelgroep: Kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar kunnen onder begeleiding van een coach deelnemen, zowel binnen als buiten schoolverband. Tijdens de wedstrijddag wordt er steeds een onderscheid gemaakt tussen het lager- en het secundair onderwijs.

Redden voor beginners

Verhaal: Een container met gevaarlijke stoffen is in een moeras gevallen. Ontwerp, bouw en programmeer een robot om de container zo snel mogelijk uit het moeras te verwijderen!

Verloop: In deze disciplines bouwen de teams een robot die zelfstandig een weg kan volgen en een blikje uit het eindterrein kan duwen. Het speelveld bestaat uit een groene ondergrond, dat een grasveld voorstelt. Op dit veld is een weg getekend (zwarte lijn) naar een moeras (geel veld). In dit moeras wordt ‘de container’ neergezet (verzwaard frisdrankblikje met aluminiumfolie eromheen). De teams krijgen 90 seconden om deze taak te volbrengen. Hoe minder fouten de robot maakt, hoe meer punten het team verdient. In geval van gelijkstand geldt de snelste tijd.

Doelgroep: Kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar kunnen onder begeleiding van een coach deelnemen, zowel binnen als buiten schoolverband. Tijdens de wedstrijddag wordt er steeds een onderscheid gemaakt tussen het lager- en het secundair onderwijs.

Redden voor gevorderden

Verhaal: Een container met gevaarlijke stoffen is in een moeras gevallen. Ontwerp, bouw en programmeer een robot om de container zo snel mogelijk uit het moeras te verwijderen!

Verloop: Net als bij de discipline ‘redden voor beginners’ ontwerp je in teamverband een robot die een traject kan volgen en een object moet detecteren en verwijderen. Het parcours is echter een stuk uitdagender en de juiste samenstelling is niet vooraf bekend.

Doelgroep: Kinderen en jongeren van 14 tot 18 jaar kunnen onder begeleiding van een coach deelnemen, zowel binnen als buiten schoolverband.

Robocup International

Robocup Junior is het kleine broertje van de Robocup, een jaarlijkse internationale wedstrijd waar onderzoekers uit heel de wereld samenkomen en deelnemen aan verschillende wedstrijden. Hun doel: tegen 2050 een team humanoïde robots ontwikkelen dat het kan opnemen tegen de (uit echte mensen bestaande) wereldkampioen voetbal.

Robotfestival

Robocup Junior is bovendien meer dan enkel een wedstrijd, het is een echt robotfestival! Knappe robotbouwers strijden jaarlijks voor een felbegeerde podiumplaats. De deelnemers en de toeschouwers krijgen ook ‘echte’ robots uit de industrie en uit de onderzoekswereld te zien, en kunnen deelnemen aan tal van randactiviteiten.

Aantal edities

Deelnemers in 2015

Teams in 2015

%

Fun-gehalte